26 sep

Cardigans, Fair Isle och annat stickat

Stickat förekommer i modebilden med jämna mellanrum. Ibland handlar det om mönsterstickat med influenser från Fair Isle eller norsk lusekofta, ibland är det rustika fiskartröjor som är på tapeten. Plaggens historia är ofta mycket intressant. Just stickat har ofta en lång tradition bakom sig. Cardigans sägs ha skapats av earlen av Cardigan som inte tyckte om att hans stickade tröjor inte kunde öppnas fram. Så han klippte helt sonika isär en av sina tröjor och satte knappar i den istället och därmed ska fenomenet cardigan ha sett dagens ljus.

Fair Isle är en annan typ av anrik stickning i flera färger. Hur mönstren har uppstått är oklart och det finns flera spännande historier om hur de har kommit till med allt från historier om förlista fartyg till praktiska förklaringar. Stickningen utvecklades på Fair Isle där kvinnorna ofta arbetade som stickerskor för att dryga ut hushållskassan. Fair Isle-mönstrade plagg blev riktigt populära efter att kronprisen hade visat sig i en fair isle-stickad pullover i ett officiellt sammanhang.

Vad många också glömmer är att alla tyger, som inte är vävda, är stickade. Det gäller samtlig trikå och många andra stretchiga varianter av tyger. Med andra ord är stickningen så gott som alltid med i modebilden.

thunderstruck