2 okt

Coco Chanel

Coco Chanel må ha lämnat den här världen den 10:e januari 1971 men på många sätt är, och förblir, hon odödlig. Berättelsen om hennes liv är oerhört fascinerande och innehåller allt som behövs för en riktigt bra historia. Allt från en utsatt barndom och många svårigheter till framgången som en av vår tids allra största modedesigners.

Garbrielle Bonheur Chanel föddes den 19:e augusti 1883 i kommunen Saumur i Frankrike. Cocos far, en affärsman, övergav familjen när hon var mycket liten och hon växte upp tillsammans med sin mamma. Tyvärr dog mamman redan när Coco var 12 år gammal och sina tonår spenderade hon sedan på barnhem.

Som ung sjöng hon på olika teatrar och kabaréer och det var då hon tog sig scennamnet Coco. Det är sedan det namn som hon kom att använda under resten av sitt liv. Efter att hon hade slutat som sångerska började hon istället att arbeta som modist, det vill säga hattmakare som tillverkar enbart damhattar, i sitt eget företag. Under denna tidsperiod (1910-talet) var det fortfarande modernt med stora och avancerade hattar. Chanel var helt och hållet nyskapande med sina små och mycket stilrena hattar utan onöndig utsmyckning.

Den avskalade, men ändå eleganta, stilen var någonting som alltid skulle vara Chanels ledstjärna. Chanel är också känd för “Den lilla svarta”. Den svarta cocktailklänningen som än idag är mer eller mindre en stapelvara i de flesta kvinnors garderob. Klänningen kan se olika ut och vara av varierande material men den är alltid svart, knälång eller kortare och av enklare snitt. Tanken är att den ska kunna bäras till finmiddagen med pumps eller till lunchen med väninnorna tillsammans med enklare skor och någon jacka. Chanel är förstås också känd för den ikoniska parfymen Chanel No. 5 och väskan Chanel 2.55.

thunderstruck