10 Nov

Krinolin, krage och kravatt – märkligt mode

När man talar om vad som är snyggt och vad som passar en viss kroppstyp känns det kanske självklart att en viss typ av plagg är mer smickrande än andra. Det kan till och med kännas obegripligt att någonting annat någonsin har ansetts smickrande. Vi tittar på bilder i gamla fotoalbum från 70-, 80- och 90-tal och skrattar åt stora frisyrer, jackor med fransar och vida byxben. Men är god smak verkligen någonting som alltid förblir detsamma?

Faktum är att det som är snyggt eller attraktivt till stora delar styrs av samhället snarare än av vad som är naturligt. Framförallt är det kvinnans mode, och kroppsform, som på olika sätt ska förändras för att passa in. Men även om detta är det som syns tydligast är förstås inte heller männen förskonade från vad som anses vara attraktivt.

Visst mode är idag obegripligt för oss moderna människor. Ett exempel kan vara 1700-talskvinnans stora krinoliner. Dessa stålställningar bars under kjolarna och gjorde höfterna överdrivet stora. Det kunde handla om höftbredder på över 150 cm och som innebar att kvinnorna fick gå på tvären genom dörrar och valv. Vem kan dessutom glömma den gustavianska tidens pudrade peruker med ofattbart höga frisyrer och olika dekorationer som band, spetsar och ibland till och med uppstoppade fåglar. Allt detta känns fullständigt obegripligt idag, men ger en inblick i hur modet fungerade under denna tidsepok.

När man talar om mode ur ett historiskt perspektiv är det ofta överklassens mode som avses. Kläder var, under stora delar av historien, oerhört dyrbara och fattigare människor hade helt enkelt inte råd med mer än det allra mest nödvändiga när det gällde kläder och skor. Oftast var det plagg som man kunde tillverka och sy själv. Mode bland de lägre samhällsklasserna var, med andra ord, någonting som knappt existerade överhuvudtaget så som vi tänker på det idag.

Mode var också ett sätt för de högre samhällsklasserna att visa att de hade råd med än det ena, än det andra. Ett exempel är den bleka hy som var populär under lång tid. Denna blekhet visade helt enkelt att man inte behövde arbeta utomhus och att man därmed var förmögen. Samma sak gällde den extrema solbrännan under 80-talet. Den visade att man hade råd att åka på charter och blev därmed ett sätt för de förmögna att visa sin klasstillhörighet.

Med andra ord har modet, genom historien, både handlat om stil och personlig smak likväl som det har handlat om att visa sin förmögenhet och tydligt särskilja sig från de som har det sämre ställt.

thunderstruck