13 mar

Svenska modehus

Finns det verkligen Svenskt mode, eller kommer allt från Paris? När man börjar läsa om mode är det lätt att tro att allt kommer från Paris, London eller New York. Det är visserligen sant att de allra största, och mest berömda, modehusen har sina ateljéer i dessa städer. Men det betyder inte att det inte finns andra modehus i andra länder.

Sverige har, med tanke på landets storlek och invånarantal, förhållandevis många framgångsrika modedesigners. Det kan kanske vara svårt att klassa dem som direkta modehus, men de har ändå satt sin prägel på det svenska modet och den smak som vi svenskar har gjort oss kända för.

Odd Molly

Odd Molly grundades 2002 och ska, enligt egen utsago, hjälpa kvinnor att uppnå sina drömmar oavsett vilka de må vara. Fokus ska vara på att gå sin egen väg, vilket blir lite tvetydigt i och med att företaget inte ägnar sig åt Haute couture utan åt Prêt-á-porter till ett relativt överkomligt pris. Varorna säljs både i egen butik och i samarbete med stora klädkedjor som H&M, både hemma i Sverige och internationellt. Fokus för produktionen ligger på kläder och assessorer och företaget har vunnit ett flertal utmärkelser för sin design.

Filippa K

Går det ens att tala om svenskt mode utan att nämna Filippa K? Märket har blivit mycket känt för sina kläder i klassiskt snitt av mycket hög kvalitet. Vid starten 1993 fokuserade man främst på tillverkning av kläder även om fokus i dagsläget skiftat till att omfatta såväl kläder som hem och hushållsartiklar. Den stilrena designen uppskattas av många och är förmodligen en av orsakerna till företagets stora framgångar.

Ida Sjöstedt

Ida Sjöstedt är huvuddesignern bakom varumärket som bär hennes namn. Ida Sjöstedt riktar sig först och främst till kvinnor och målet med all design är att underlätta kvinnors vardag så mycket som möjligt, utan att för den skull tumma på stil och smak. Företaget grundades 2001 och är kanske mest känt för sina aftonklänningar och vackra brudklänningar.

Sverige har, som vi nämnde tidigare, många duktiga designers och modeskapare. Framförallt sett till den ganska skrala befolkningsmängden. Därmed finns det förstås många fler än vad som ryms här. Den som är intresserad av svenska modedesigners kan alltid söka sig till modeveckan i Stockholm för en titt på både inhemska och utländska modedesigners.

thunderstruck