22 okt

Thierry Mugler

Thierry Mugler är både en ikon och en doldis i modevärlden. Faktum är att hans plagg haft långt mer inflytande över modet än vad många tror, och trots att de flesta skulle känna igen en Mugler-kavaj är det få som faktiskt vet att det är just det den kallas.

Thierry Mugler föddes 1948 i Strasbourg i Frankrike och skapade sin allra första modekollektion redan 1973. Samma år grundade han modehuset som bär hans namn. Det dröjde inte länge innan Thierry Muglers kläder var på allas läppar och för många är de, tillsammans med Armanis herrkostymer, själva sinnebilden av tidigt 1980-tal.

Inspirationen till kläderna hämtades från 1930- och 1940-talen med smala midjor, gärna extra insnörda av en korsett, och breda axlar som förstärktes av axelvaddar. Det var också vanligt att kläderna innehöll traditionella material som olika tyger och skinn som sedan kombinerades med betydligt ovanligare material som exempelvis plast eller metall.

Modehusets popularitet höll i sig under 80- och 90-talen för att sedan långsamt falna i början av det nya millenniet och 2002 valde Thierry Mugler att lämna sitt eget företag. Sedan dess har han mestadels ägnat sig åt att skapa parfymer inspirerade av olika megastjärnor som exempelvis Beyoncé.

thunderstruck