7 feb

Vad är egentligen mode?

Mode förknippas ofta med någonting som är ytligt och betraktas ibland med visst nedlåtenhet av personer som anser sig vara intellektuella. Men faktum är att mode är ganska komplicerat och exakt vad som är modernt i stunden påverkas till stora delar av mänsklig psykologi.

Själva ordet mode kommer av det latinska ordet modus och betyder någonting i stil med “det som är rätt i tiden”. Ordet kan användas för många olika företeelser men det som oftast förknippas med just “mode” är kläder, skor och i viss mån även smycken och andra accessoarer. Ordet modernt kan även användas för att beskriva andra företeelser. Ett exempel är den älskade kaffe latten som varit på modet bland cafébesökare sedan början av 2000-talet. Med andra ord kan mode användas för att beskriva det mesta som för tillfället är populärt.

Att sätta fingret på exakt vad som är mode är dock oerhört svårt. Anledningen till detta är att vad som anses vara mode varierar från person till person. Vissa anser att basplagg, eller de plagg som för tillfället finns hos de större varuhusen som H&M och Cubus är vad som är “modernt” medan andra bara betraktar vad som sker på catwalken som modernt. Inget är rätt eller fel i detta fall.

Men för att använda den beskrivning vi använde ovan kan vi ju med fog säga att de flesta nog anser att mode är de typer av plagg som den stora massan använder. En av fördelarna med den moderna synen på mode är att du inte måste köpa ett dyrt plagg från något modehus för att vara modern. Ofta finns liknande plagg i vanliga butiker.

thunderstruck