1 Dec

Jeans – Alltid modernt

Jeans är ett plagg som har både älskats och hatats. I vissa länder har det till och med varit dödsstraff på att bära den denimblå byxan. I dag är det många som inte kan tänka sig en tillvaro utan någon form av de slitstarka byxorna.

Under de första 70 åren av sin existens kallades byxorna helt enkelt för “Waist overalls” eller midjeoveraller. De ansågs först och främst vara till för arbete i gruvor, ladugårdar och stallar eller ute på fältet. Anledningen till detta var förstås att byxorna var oerhört slitstarka och de nitade fickorna ska, enligt legenden, ha kommit till för att göra dem hållbara för guldgrävare som bar hem jordprover och guldklimpar i fickorna.

Namnet jeans fick byxorna först under 50-talet och det är först då som de faktiskt blev en del av modebilden. Byxornas popularitet uppstod förstås efter att de hade burits av rebellerna Marlon Brando och James Dean i filmerna Ung Rebell och Vild ungdom.

Jeansen ska ha “uppfunnits” av den tyska handelsmannen Levi Strauss och den lettiske skräddaren Jacob Davies. Levi hade länge drivit grossistfirma i San Fransisco och sett behovet av tåliga kläder till guldgrävarna ute på fältet. Men på egen hand hade han inte någon möjlighet att skapa dessa plagg. En dag mötte han Davies som hade fått i uppdrag av en kund att skapa särskilt tåliga byxor. Davies hade fått ett infall och sytt byxor med tåliga dubbla sömmar som han använde för att sy hästtäcken. Dessutom hade han nitat fickorna vilket gjorde byxorna extra tåliga.

Det hela var en succé och Davies fick mängder av beställningar på sina nya byxor. Tyget köpte han via Levi och det var också via honom han bad om hjälp med tillräckligt med pengar för att söka patent på sina byxor. Därmed började historien om världens kanske mest kända byxor.

thunderstruck