18 jan

Vad är skillnaden på trend och mode?

Om du är det minsta intresserad av mode och design har du förmodligen hört talas om begreppen “trend” och “mode”. Ibland används de för att beskriva samma sak men egentligen beskriver begreppen två skilda, men ofta liknande, företeelser.

Först och främst måste kanske påpekas att mode i många fall omfattar det som är populärt just nu. I den betydelsen är mode och trend i princip samma sak. Det handlar om vad de flesta föredrar just för stunden. Men låt oss dyka ner lite djupare i ordens betydelse och försöka reda ut vad som egentligen gäller.

Vad är en trend?

Trend kan beskrivas som något kortlivat som uppstår och sedan försvinner igen. Denna trend kan exempelvis vara platåskor eller chokers. Typiskt för trender är att de går i cykler. När du minst anar det kommer en gammal trend tillbaka på tapeten igen.

Vad är mode?

Om en trend är en tillfällig modefluga är modet den underliggande designen. Den som gäller under längre tid. Ett exempel kan vara formen på klänningar som rådde under 50-talet med den smala midjan och vida kjolen. Färger och mönster varierade med trenderna, men själva modellen förblev densamma. Samma sak kan sägas om jeans. De finns alltid med i modebilden i en eller annan form.

thunderstruck