Baggybyxans återkomst

Baggybyxans återkomst

Stora fluffiga byxor är ett modeplagg som har haft flera stora epoker genom tiderna, dock kanske främst under nittiotalet. Länge var baggybyxan ett plagg fallet i glömska men på senare tid har den fått ett nytt uppsving.

Baggybyxor var särskilt populära på nittiotalet och runt millennieskiftet då många bar överdimensionerade “oversize” jeans som skulle sitta långt ner på höften. De överdimensionerade byxorna förknippades både med hiphop- techno- och gothkultur och det var nog många som provade att köpa ett par byxor i en något större storlek under denna tid. I och med att modet har sneglat tillbaka på denna epok under senare år har också baggybyxan blivit återuppväckt. Nya moderna versioner i bomull eller syntetmaterial har kunnat ses i många av modemärkenas senaste kollektioner.

Även militärbyxan med sin lösa passform och många fickor hade sin storhetstid under nittiotalet och också den har så smått börjat komma tillbaka. Medan den gröna färgen och kamouflagemönstret idag har ersatts av mer diskreta designer i svart och enfärgat är formen igenkännbar. Hos friluftskedjor kan man hitta fritidsbyxor med liknande design och precis som militärbyxor är fritidsbyxor snygga och samtidigt lätta att röra sig i. Färgerna är ofta mörka och naturliga i grönt, brunt och grått och de går lätt att kombinera med dagens mode.

Vi har även kunnat se en ökande trend med vida och löst sittande jeans under senare år. Till skillnad från nittiotalets långa baggybyxor som avslutades med böljande tyg över skorna är det många som idag bär “wide leg crops” som är avklippta vid vaden med en rå kant. Den nya trenden ger något av baggybyxans fria attityd och form samtidigt som den smala profilen bibehålls nere vid fötterna.

writers