1 apr

Ikoniska modedesigners

Även de som inte har det minsta intresse för mode kan ofta räkna upp i alla fall en, eller ett par, välkända designers. Kanske tänker de på den ständigt lika eleganta Coco Chanel eller den nyligen avlidne Karl Lagerfeld? Den som är intresserad av kända brott är kanske också bekant med designern Gianni Versace som mördades på trappan utanför sitt hus i Miami Beach 1997. Men vilka är alla dessa människor, och vad har de för betydelse för modet?

Coco Chanel

Coco Chanel, eller egentligen Gabrielle Bonheur Chanel, grundade modehuset Chanel år 1910. Coco Chanels liv är en spännande berättelse som förtjänar långt mer utrymme än vad som får plats här. När det gäller design är hon nog mest känd för skapandet av “Den lilla svarta”, den oumbärliga klänningen i var kvinnas garderob, parfymen Chanel no. 5 samt den berömda aftonväskan Chanel 2.55.

Louis Vuitton

Ett av de äldsta modehusen som fortfarande är i drift måste vara Louis Vuitton. Modehuset är kanske inte främst känt för sina kläder utan först och främst för sina väskor. Vuitton blev kända då de lanserade sina flata koffertar. Innan dess hade alla resekoffertar varit välvda för att vätan skulle rinna av dem. Det var visserligen praktiskt, men innebar att de inte kunde staplas och att de därmed tog mycket större plats. I och med Vuittons släta koffertar kunde bagage staplas och därmed behövdes mindre utrymme. I dag är man mest känd för sina väskor med det typiska monogramtyget även om modehuset även tillverkar bland annat klockor och skor.

Lagerfeld

Den välkända designern Karl Lagerfeld avled den 19:e februari 2019 efter en tids sjukdom. Lagerfeld har varit en av vår tids mest inflytelserika designers med uppdrag på flera välkända modehus precis som under sitt eget varumärke. Lagerfeld skapade sitt eget varumärke 1974 och tog nästa steg framåt i karriären 1983 då han blev chefsdesigner för Chanel. Chanel hade då, sedan Coco Chanels död, blivit allt mer omodernt men med Lagerfelds intåg ändrades detta snabbt. Lagerfeld gjorde sig även ett namn som designer för Fendi och under de senare åren av sitt liv också som fotograf.

Chloé

Chloé grundades 1952 och var, under sin första tid, ett helt unikt modehus då de tillverkade lyxkläder av typen Prêt-á-Porter, det vill säga färdigsydda modekläder. Tidigare hade de lyxigare modehusen enbart tillverkat Haute couture vilket är kläder sydda efter måttbeställning. Det innebar att de riktigt lyxiga plaggen enbart fanns tillgängliga för ett mindre antal mycket förmögna människor. Med Chloé fylldes ett hål i marknaden av människor som gärna ville bära det allra senaste men som inte hade råd, eller möjlighet, att köpa Haute couture.

Naturligtvis finns det också många fler personer som haft direkt, eller indirekt, inflytande på mode. Både det vi bär idag och det som burits tidigare. Men detta är en liten sammanfattning av några av de mest välkända modehusen som fortfarande existerar.

thunderstruck