Miljö och mode

Miljö och mode

Mode har aldrig varit så billigt, eller så tillgängligt, som det är just nu. Det är förstås riktigt roligt för oss modeintresserade, men det innebär också att vår konsumption av mode har ökat lavinartat. Detta är tyvärr ett problem både för plånboken men inte minst för vår miljö.

Tråkigt nog är just modebranschen en av världens största miljöbovar. Det är så illa att den kommer strax efter oljeindustrin när det gäller skador på miljön och detta är förstås ett mycket stort problem. Vad som är än mer bekymrande är att så många av oss fortsätter att blunda trots att det kommer larmrapport efter larmrapport om modeindustrins påverkan på miljön och, för all del, de förhållanden som gäller i de industrier där våra billiga modeplagg tillverkas.

Men vad kan vi då göra åt saken? Visst kan vi dra ner på våra inköp men faktum kvarstår. Vi behöver kläder och alla har inte råd att lägga tusentals kronor på en elegant basgarderob av plagg tillverkade av ekotyger. Tack och lov har många modeföretag, som exempelvis H&M, börjat vakna upp ur sin dvala och börjar arbeta för bättre villkor. Både för miljön och för sina arbetare.

Många företag har till exempel börjat samla in gamla plagg för återvinning vilket är ett steg i rätt riktning. Ta helt enkelt med dig dina gamla och trasiga plagg och lämna dem för återvinning i butiken. År 2016 samlade H&M in mer än 16 000 ton textilier på det sättet. När det gäller dyrare plagg som är hela och inte har några fläckar kan det vara bättre att lämna dem till second hand eller skänka dem till något välgörande ändamål.

När du ändå är i en second handbutik kan du passa på att själv leta bland kläderna. Har du tur kan du hitta riktigt bra basplagg till riktigt låga priser vilket är en vinst både för dig och får vår miljö.

writers