Vad är mode?

Vad är mode?

Mode är något som är väldigt subjektivt och preferenserna varierar mellan människor och olika typer av samhällen. Generellt sett kan man dock säga att mode är ett sätt att uttrycka sig på genom exempelvis kläder, skor, livsstil, smink och hårfrisyr. På så sätt finns det också olika typer av trender inom mode, vilka varierar beroende på årstider och liknande. Det är detta som gör modet intressant, just på grund av att det innebär helt olika saker beroende på vem man pratar med. Därför kommer denna artikel kolla närmre på vad mode faktiskt är och hur det påverkar samhället.

Det moderna modet

Vad som är modernt i dagens samhälle varierar på en mängd olika faktorer. Men den stora skillnaden på modet idag är att det styrs nästan helt och hållet online. Det är nämligen på nätet som influencers och modebloggare syns allra mest. Detta har framförallt uppmärksammats av den yngre generationen som ibland följer de produkter som kändisar använder in

i detalj.

På så sätt har det blivit väldigt populärt bland många i samhället att lägga ut vilka typer av produkter som används. Detta gäller också när det kommer till kosmetik och hårvård exempelvis. En produkt som blivit väldigt populär är bland annat Revlon vars produkter säljs online. På så sätt kan man enkelt köpa produkterna på nätet, varpå de också kan levereras hem till dörren eller till närmsta postombud.

Vad påverkar det moderna modet?

En av de faktorer som påverkar det moderna modet är politiken. Det finns nämligen en mängd olika politiker och politiska personer som påverkat modet i historien och fortsätter att göra så idag. En av de allra första politiska figurerna som var lite av en modeikon var Jacqueline Kennedy som klädde sig väldigt modeinriktat under 1960-talet. Med åren har också kvinnor fått mer rättigheter, varpå politiker börjat klä sig mer fritt vilket i sin tur påverkat hur vanliga människor klär sig. Det är nämligen vanligen att politiker klär sig på ett visst sätt för att göra olika typer av ställningstaganden. Dock brukar det inte var jättekontroversiella kläder, utan snarare lite kortare kjolar eller klänningar, samt mer avslappnade kläder.

En annan väldigt viktig faktor som påverkar modet är de sociala influenserna. Utöver infleuncers som skriver om just mode och olika produkter så spelar nämligen också vanliga kändisar en viktig roll. Exempelvis har Rihanna, Spice Girls och Britney Spears varit stora ikoner för mode bland kvinnor.

writers