8 aug

Hattar förr och nu

Hattar har en intressant historia. De har alltid förekommit genom historien i större eller mindre grad även om det var först under industrialiseringen som hattar blev tillgängliga för de stora massorna.

De industritillverkade hattarnas historia börjar med andra ord under 1800-talet och snart var herrhattar så vanligt förekommande att en man ansågs vara oklädd om han inte hade en hatt på huvudet när han gick ut. Tidernas mest populära modell av herrhatt var det så kallade plommonstopet som bars av män från alla samhällsklasser. Från bankdirektörer till cowboys.

Om cowboys bar plommonstop, hur var det då med de “riktiga” cowboyhattarna? De där som vi alla känner igen från alla cowboyfilmer? För det första kallas cowboyhatten för Stetsonhatt och började tillverkas 1865 och för det andra var den aldrig särskilt populär utanför vita duken. Det är först på senare år som de moderna cowboyerna har börjat bära denna typ av hatt. Förr kunde en cowboy bära allt från en helt vanlig mössa till gamla militärhattar eller, som redan nämnts, plommonstopet. Faktum var att plommonstopet var precis lika populärt bland vilda västerns cowboys som den var bland de rika bankdirektörerna i stan.

Med andra ord har filmerna förändrat vår syn på vad som faktiskt skedde och en historiskt korrekt cowboy ska med andra ord bära plommonstop.

thunderstruck